Gunhild A. Stordalen

Founder & Executive Chair, EAT

Gunhild A. Stordalen

Tittel på session kommer

Gunhild er lege, forsker, miljøforkjemper og grunnlegger av EAT. Hun er en anerkjent pådriver som knytter klima-, helse- og bærekraftspørsmål på tvers av sektorer for å transformere det globale matsystemet.

I 2020 ble Gunhild utnevnt til en ledende rolle ved UN Food Systems Summit 2021, hvor hun ledet handlingsporet; “Shifting to Healthy and Sustainable Consumption Patterns, with a wide mandate to build a broad, multistakeholder coalition around this key challenge and opportunity, and leveraging the EAT platform to the full”.

Sammen med Petter A. Stordalen etablerte Gunhild i 2011 Stordalenstiftelsen, hvor hun senere grunnla «EAT Initiative» sammen med professor Johan Rockström og Stockholm Resilience Centre (SRC). I 2016 sluttet Wellcome Trust seg til SRC og Stordalen Foundation som kjernepartner for EAT og bidro til å utvide initiativet til å bli en global multi-stakeholder-plattform for å transformere verdens matsystem.

Gunhild sitter i flere styrer er rådgiver til flere råd som United Nations Scaling Up Nutrition (SUN) Movement Lead Group, World Economic Forum (WEF) Stewardship Board on Food Systems, REQ Capital Advisory Board, UNICEFs Advisory Group, medlem av Africa Europe Women Leaders Network, og det internasjonale rådgivende styret til SRC. I tillegg er Gunhild ambassadør for Friends of Ocean-aksjonen, medlem av High-Level Panel for a Sustainable Ocean Economy (HLP) for Blue Economy, HELENA-medlem og en del av International Leadership Committee for a Net Zero NHS.

Gunhild er en publisert vitenskapsperson og en anerkjent offentlig foredragsholder med en distinkt, personlig stemme og et lidenskapelig engasjement for transformasjon av vedens matsystem. WWF Sverige kåret henne til “Årets miljøhelt” i 2014 og i 2015 ble hun utnevnt til ung global leder av WEF. Hun har blitt rangert blant de 150 mest innflytelsesrike forretningskommunikatørene i Sverige av nyhetsmagasinet Resumé og blant de 100 mektigste kvinnene i Norge av finansmagasinet Kapital, senest i 2021. I 2019 ble hun belønnet med FN-stiftelsen «Global Leadership Award» for hennes banebrytende arbeid med å transformere det globale matsystemet for mennesker og planeten. Hun er også oppført blant de 25 mest innflytelsesrike kvinnelige lederne som former klimaagendaen i 2019, og nummer 39 på topp 100 ledere som påvirker norsk landbruk av Nationen og Bondebladet.

Gunhild er utdannet lege fra Universitetet i Oslo og har en doktorgrad i patologi/ortopedisk kirurgi. Hun er norsk statsborger.

Les mer om EAT Foundation her